Het geheugen Ronald Ohlsen

2013 | Passage

 

Het mooiste meisje van de klas verdwijnt spoorloos tijdens een schoolreisje naar Ameland. Twee klasgenoten worden daar 25 jaar na dato mee geconfronteerd als een misdaadjournalist de vermissing als cold case oprakelt.

Wat is er destijds precies voorgevallen? Een van de klasgenoten is de inmiddels gefortuneerde publicist Herman Blauw. Bij hem staat op een dag misdaadverslaggever Karel L. van Gelderen voor de deur met een cameraman aan zijn zijde. De televisieman blijkt niet te twijfelen aan de betrokkenheid van Herman bij de verdwijning van Dorien. Herman stuurt de misdaadverslaggever weg en zoekt steun bij zijn beste vriendin Antoinette. Om te achterhalen wat er in de jaren tachtig met Dorien is gebeurd, besluiten Herman en Antoinette op onderzoek uit te gaan. Dit brengt hen uiteindelijk in Istanbul.

Het geheugen van Herman Blauw is een meeslepende literaire thriller over de rol van herinneringen, vriendschap en verraad, onmogelijke liefde en de terreur van misdaadjournalistiek.

Het is een meesterlijk geschreven boek vol verrassende wendingen en tragische, soms tragikomische climaxen met een bijzonder spannende ontknoping.

Ronald Ohlsen is dichter en romanschrijver. Het geheugen van Herman Blauw is zijn derde roman.

korte beschrijving

roman, literatuur, bijzondere stijl, spannend, grappig, aangrijpend, actueel

genre

literatuur, thriller, sleutelroman

verhaalelementen

bevat liefdesverhaal, aandacht voor relaties, veel psychologie, enige humor, veel ideeën, meerdere inzichten

hoofdpersoon

een duidelijke hoofdpersoon, mannelijke hoofdpersoon, geen kind, volwassene, filosofische hoofdpersoon, hoofdpersoon met ver uitgewerkt karakter, geen ik-verteller

verhaalwereld

Nederland, westers land, niet-westers land, precieze plaatsaanduidingen, heden, nabij verleden, normale omstandigheden, zware omstandigheden, geheimzinnig

taal

opvallende stijl, literair, literair en vlot

einde

tonen

auteur

mannelijke auteur

korte samenvatting

Herman Blauw krijgt een misdaadverslaggever aan de deur die hem verdenkt van betrokkenheid bij de verdwijning van een klasgenote 25 jaar eerder. Hij gaat zelf op onderzoek uit en komt daarbij terecht in Istanboel.

lof

'Ronald Ohlsen [...] combineert het beste van de thriller (de spanningsopbouw) met de fijngeslepen stijl van de ervaren literaire auteur. Ohlsen weet van een ‘gewone’ vriendschap tussen twee jongens en een meisje een soort koningsdrama te maken, en hij doet dat werkelijk met verve, de ontknoping zo lang mogelijk uitstellend.' - Chrétien Breukers op Dagelijksestandaard.nl.

plaats

Nederland, Istanboel

onderwerpen

vriendschap, liefde, geheugen, misdaadjounalistiek, verraad

bb codes

151 roman, 111 literatuur, 125 bijzondere stijl, 162 spannend, 163 grappig, 164 aangrijpend, 175 actueel, 211 literatuur, 221 thriller, 248 sleutelroman, 312 bevat liefdesverhaal, 322 aandacht voor relaties, 324 veel psychologie, 362 enige humor, 374 veel ideeën, 377 meerdere inzichten, 411 een duidelijke hoofdpersoon, 421 mannelijke hoofdpersoon, 435 geen kind, 433 volwassene, 442 filosofische hoofdpersoon, 453 hoofdpersoon met ver uitgewerkt karakter, 472 geen ik-verteller, 511 Nederland, 513 westers land, 514 niet-westers land, 516 precieze plaatsaanduidingen, 521 heden, 522 nabij verleden, 532 normale omstandigheden, 533 zware omstandigheden, 547 geheimzinnig, 610 opvallende stijl, 611 literair, 612 literair en vlot, 712 tragisch einde, 801 mannelijke auteur