Helende boeken

Soms kan een boek dat is gebaseerd op ware gebeurtenissen je laten zien hoe mensen traumatische ervaringen te boven kunnen komen. Daardoor kunnen ze helend werken, zeker als je iets vergelijkbaars hebt meegemaakt.

Dat ingrijpende gebeurtenissen een mens voor het leven kunnen tekenen, weten we allemaal. Dat een trauma door kan werken in het leven van iemands kinderen wordt ook steeds meer aanvaard. En dat geldt ook voor het feit dat iemands wereldbeeld niet alleen kan worden vervormd door eenmalige gebeurtenissen, zoals een gewelddadige beroving, maar ook sluipender zaken, als langdurige verwaarlozing, zeker als het gaat om een nog jong kind.

[helend boek]Hoe een en ander precies werkt, is echter niet altijd even makkelijk te begrijpen en de mensen om wie het gaat, kunnen het ook niet altijd even goed uitleggen. Daarom kan het zo verhelderend zijn om boeken te lezen die zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen of de eigen ervaring van de schrijver. Boeken zoals in de lijst hieronder (of hier).

Ben je benieuwd naar welke boeken andere lezers kunnen aanraden of heb je zelf tips? Ga dan naar de discussie op De lezersbende.